Virtuele expositie De Verloren Stad in Polbeek

Op vrijdag 15 januari 2016 openden Hariët Vleerbos, locatiemanager van woonzorgcentrum Polbeek en Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen de virtuele tentoonstelling Zutphen, de verloren stad in woonzorgcentrum Polbeek.

 

Deze tentoonstelling is een variant van de tentoonstelling in de kelder van het Stedelijk Museum Zutphen en is speciaal gemaakt voor verzorgingshuizen en buurthuizen. Met behulp van tablets kunnen bewoners en bezoekers van Polbeek die niet gemakkelijk naar het museum kunnen komen een virtueel bezoek brengen aan de tentoonstelling. Gezeten aan tafel, kunnen ze tot 31 januari 2016 kijken, luisteren en met elkaar praten over de verloren stad.

 

Over Zutphen, de verloren stad

Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland. Geroemd om de historische binnenstad en vele monumenten. Een straatbeeld dat op

14 oktober 1944 drastisch en dramatisch wijzigde. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de IJsselbrug. De brug werd echter nauwelijks getroffen, maar de noordwestelijke binnenstad des te meer. Het gevolg: bijna honderd doden, honderden gewonden, enorme verwoestingen en veel verdriet.

 

Tot het fatale moment was het getroffen gebied een fraai voorbeeld van hoe Zutphen heden en verleden wist te mengen tot een aantrekkelijke mix van bedrijvigheid, levendigheid en allure. In de oude kern, gevormd door Barlheze, Apenstert, Rozengracht en Waterstraat, bevonden zich vele winkels, bedrijven en cafés. De joodse gemeenschap was hier goed vertegenwoordigd. Van recentere datum was het stationsgebied, dat zich sinds 1865 had ontwikkeld tot een entree die grandeur uitstraalde. Het imponerende station, de prachtige stadsvilla’s en de uitnodigende Pont Neuf bliezen de middeleeuwse benaming ‘Zutphen, de rijkste’, nieuw leven in.

 

In een klein kwartier werd dit gebied grotendeels weggevaagd. Wat bleef waren foto’s en ander beeldmateriaal, maar vooral verhalen. Herinneringen aan mensen, gebeurtenissen, straten en gebouwen. De oorlog en al zijn verschrikkingen ligt achter ons. Maar het verleden wordt niet vergeten; de slachtoffers worden in Zutphen op verschillende manieren door oud en jong herdacht.

De tentoonstelling Zutphen, de verloren Stad is in het Stedelijk Museum Zutphen (Rozengracht 3) nog te zien t/m 24 april 2016. Daarna zal het museum tijdelijk haar deuren sluiten. Het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak openen in het najaar van 2016 hun deuren in het Hof van Heeckeren aan het ‘s –Gravenhof in Zutphen.

 

Gegevens expositie in Polbeek

Zutphen, de verloren stad op reis

De  tentoonstelling is te zien 15 januari tot 31 januari 2016

dagelijks te bezoeken van 08.30-18.30 uur,

extra (avond) openstelling op 21 januari 2016 van 18.30 tot 20.00 uur, voorafgaand aan de openbare vergadering Wijkteam Noordveen.

Wooncentrum Polbeek

Van Dorenborchstraat 1

7203 CA Zutphen.

Alles uit de kast

De favoriete depotstukken van 40 stad- en dorpsgenoten, waaronder van bewoners uit de wijk Noordveen:

allesuitdekast poster13 juni 2015 t/m 24 april 2016

 

De collectie van het Stedelijk Museum Zutphen omvat ruim 30.000 objecten en nog eens 500.000 afbeeldingen. Te veel om allemaal op zaal te presenteren, maar elk object en afbeelding verdient een moment ‘in the spotlight’.
Om de verscheidenheid aan kleine en grote museumschatten op een persoonlijke manier zichtbaar te maken, werd aan 40 bekende en minder bekende inwoners van de gemeente Zutphen gevraagd om hun favoriete object te kiezen uit het depot. Van burgemeester tot verpleegster, van kunstenaar tot ondernemer, de deelnemers mochten ‘alles uit de kast’ trekken om tot hun vaak verrassende keuze te komen.
Het resultaat is een bonte selectie die samen met de soms humoristische of ontroerende toelichtingen duidelijk maakt dat de waarde van de museumcollectie niet in geld is uit te drukken.
Kijk in de agenda van de museumwebsite voor alle activiteiten rondom de Alles uit de kast tentoonstelling. Kijk tevens bij bezoekersinformatie voor actuele openingstijden en de gratis inlooprondleidingen (in het Stedelijk Museum Zutphen iedere laatste zondag van de maand om 14.30-15.30 uur).

 

Meer informatie over Verloren Stad, Alles uit de Kast of Hof van Heeckeren? Kijk op www.museazutphen.nl