Wijkbewoners en agenten vertellen over 1-dag-niet Noordveen

Raamposter 1-dag-niet

Raamposter 1-dag-niet

Voorafgaand aan de actiedag 1-dag-niet Noordveen op 11-12-14 gingen een kleine twintig wijkbewoners ‘langs de deur’ in de wijk om medewijkbewoners persoonlijk te vragen mee te doen aan de actie en hen informatie te geven.

 

De vraag was of wijkbewoners de raamposter “Samen tegen inbrekers” wilden ophangen op de actiedag. Wijkbewoners ontvingen daarnaast informatie over het programma van de dag en een bewaarkaart met aan de ene zijde tips om inbrekers te ontmoedigen en aan de andere zijde informatie over plekken waar bewoners van Noordveen signalen kunnen melden, uiteraard met contactgegevens.

1dagniet 2014 bewaarkaart Noordveen

(Klik op de bewaarkaart voor een uitvergroting)

Sjors, één van de mensen uit de aanpakgroep 1-dag-niet Noordveen die ook hielp met bezorgen, vertelt over zijn ervaringen. Hij woont in de buurt Deventerwegkwartier.

‘Langs de deur’,

Met mijn twee dochters (6 en 4 jaar) ben ik langs de deuren gegaan om mensen de poster en de info te geven. Mijn dochters waren zeer actief als het ging om aanbellen. De mensen die ik sprak gaven aan soms een inbraak te hebben gehad of er van te hebben gehoord uit de buurt. Iedereen was enthousiast over de actie. De terechte vraag was, ‘waarom maar 1 dag?’. Die vraag is snel in te lossen door te verwijzen naar de folder met tips tegen inbraak. Je moet het toch samen doen was mijn antwoord. Lange gesprekken werden het niet vanwege het zeer slechte weer maar voor mijn meiden was het zeer dankbaar werk. ‘Pap, wij helpen ook mee om de inbrekers buiten te houden he?’. Het voelde heel goed om de buurt actief te krijgen. Ook andere buren die ik vroeg om langs de deur te gaan waren snel actief te krijgen. Ik hoorde al van mooie ontmoetingen. ‘ja ik ken u wel uit de buurt, leuk u eens te spreken’. Er is dus ondanks dat we nu zo veel binnen zitten meer contact onderling en alleen al daarom was het een geslaagde actie.

Sjors vd Heiden, Van LobenSelsstraat.

 

In totaal gingen een kleine twintig wijkbewoners deuren langs in Noordveen. Zonder uitzondering lieten zij weten dat het goed was om zoveel mogelijk persoonlijk in gesprek te komen met andere wijkbewoners. U kunt hieronder lezen wat zij lieten weten over de actie. Daarna komen ook de wijkagenten aan het woord.

Jurgen Hoekman, bewoner van de Van Drinenstraat in de buurt Berkelpark, liet weten dat hij het leuk heeft gevonden om te doen en graag op deze manier iets voor de buurt heeft willen doen. Hij bezocht de flats van Berkelpark.

Posters in flats Berkelpark

Posters in flats Berkelpark

Ernst Boerwinkel is pas aan de Voorsterallee komen wonen en heeft samen met andere wijkbewoners een groot deel van de laagbouwhuizen in Berkelpark en Voorsteralleekwartier-Noord voor zijn rekening genomen. Hij liet onderstaande weten:

Veel gehoorde reacties:
– Hoezo 1dagniet, we moeten toch alle dagen alert zijn?!!
– Een aantal bewoners meldden direct dat ze nooit posters ophingen, dus nu ook niet. Maar het onderwerp was goed.
– De reactie op de bewaarkaart was altijd: handig.
– Op het verzoek of het wijkteam meer 30 km borden aan de bomen op de Voorsterallee kon ophangen en graag ook het Kerkpad, want er wordt veel te hard gereden” was mijn advies om het wijkteam daarover te emailen.
– Veel reacties aan de deur waren eerst aarzelend, en na ingaan op hun opmerkingen vaak positief om te overwegen mee te doen of zelfs toezegging. Later bleek dan inderdaad de poster opgehangen.

Mijn ervaring / indruk:
– Ik stelde mezelf bij naam voor met mijn woonadres, dat de aandacht landelijk was en de actie in de wijk was georganiseerd door het wijkteam. Vervolgens liet ik de poster zien. Daarmee was de aandacht 100 %.
– Uitleg van poster, flyer en bewaarkaart focuste de aandacht op wat de bewoner ermee kon. De poster sprak voor zich, de flyer kon wat mij betreft nog korter van tekst. Hier en daar was er herkenning met wat ze uit krant en tv hadden gehoord. De bewaarkaart werd altijd positief ontvangen.
– Als iemand een poster ophangt dan vaak de buren ook.
– De rondgang is ook een goede kennismaking met de buurt en de bewoners.
– De volgende dag waren de meeste posters al weer verwijderd, ook bij degenen die vonden dat de actie voor het hele jaar zou moeten zijn.

In de flats van Berkelpark hangen echter de posters rond de kerstdagen nog steeds. Dat klopt met de reacties die de bezorgers in Berkelpark kregen: Goed dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, daar doe ik graag aan mee!

Uiteraard hebben ook de wijkagenten hun impressie van de actiedag verwoord:

Ook wij, als politie, kijken terug op een zeer geslaagde dag .Het geeft een bijzonder goed gevoel om betrokken bewoners te hebben in ONZE wijk(en).
Een soort WIJ gevoel is ontstaan of versterkt.

Talentvolle, lieve, aardige, kundige, jonge, oude en verstandige mensen. Doeners en denkers. Iedereen doet mee en doet er toe.

Dat is mooi om te zien.

Volgend jaar weer???

En later volgde nog een goed bericht van onze wijkagenten:
Op 11-12-2014 heb ik geraadpleegd en het is mij gebleken dat er 0 inbraken waren!

 

Op 11-12-14 geen inbraken in Noordveen!

Op 11-12-14 geen inbraken in Noordveen!

Zie ook:

Raamposter voor wijkbewoners Noordveen: ‘Samen sterker tegen inbrekers’

Aanpakgroep 1-dag-niet kijkt terug op geslaagde actiedag

Geef insluipers geen kans, ook niet tijdens de feestdagen!

https://www.noordveenzutphen.nl/enquete/