WeHelpen: vind en bied hulp bij u in de buurt

WeHelpen: vind en bied hulp bij u in de buurt

De kracht van elkaar

Logo WeHelpen ZutphenIn Zutphen is het makkelijker geworden om hulp te vinden of aan te bieden wanneer het u uitkomt en bij u in de buurt. Met de lancering van de lokale website www.wehelpen.nl/zutphen, Facebookpagina  WeHelpen ZutphenWarnsveld en op diverse plekken een WeHelpen balie kan iedereen in gemeente Zutphen sinds april 2016 nog makkelijker met WeHelpen aan de slag. WeHelpen is een beweging van, door en voor mensen. Mensen die hulp nodig hebben, hulp willen bieden of mantelzorgers die al hulp bieden maar hierin ondersteuning zoeken. Via het digitale platform WeHelpen.nl vindt u elkaar, werkt u samen aan een socialere samenleving waarin helpen en hulp delen vanzelfsprekend is op de momenten dat het nodig is en dichtbij.

 

Waarom?
Vroeger waren noaberschap en burenhulp heel gewoon, zoals helpen met tuinieren of boodschappen doen. Tegenwoordig lijkt het wel of vragen om en aanbieden van hulp iets is waar u een ander liever niet mee belast. Maar als u er niet om vraagt, kan het niet gegeven worden. Er zijn altijd mensen die graag een handje helpen. Connie van der Tuin (aanjaagteamlid WeHelpen van het eerste uur) legt uit: “We zien ook een maatschappij die verandert; een overheid die zich verder terugtrekt, veranderingen in de zorg, mensen willen best vrijwilligerswerk doen maar wel zelf bepalen hoe, wat en wanneer. WeHelpen sluit mooi aan bij deze veranderingen. WeHelpen maakt het vragen, aanbieden en delen van hulp weer makkelijker voor u. WeHelpen is gratis en u kan een vraag stellen en een ander helpen, op uw eigen manier en in uw eigen tijd!”

 

Voor wie?
Mantelzorgers, vrijwilligers, hulpbehoevenden, ouderen, jongeren: iedereen die om wat voor reden dan ook een helpende hand kan gebruiken of wil aanbieden. WeHelpen is er voor burgers, maar ook voor organisaties als zorginstellingen, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Iedereen laat zo vanuit zijn eigen dynamiek zijn (maatschappelijke) betrokkenheid zien. Een account aanmaken is gemakkelijk: u hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna u een aantal gegevens invult over uzelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Daarna kunt u gelijk gaan helpen of om hulp vragen.

 

WeHelpen balie voor informatie en ondersteuning

Projectcoördinator Melinda Stroeve vertelt: “Omdat we beseffen dat niet iedereen even handig is met een computer of beschikking heeft over een computer, hebben we WeHelpen balies georganiseerd. Op diverse plekken in gemeente Zutphen kan men meer informatie krijgen en ondersteuning om een account aan te maken. Maar vanuit de Vrijwilligerscentrale Zutphen bieden we ook de mogelijkheid om namens een inwoner een hulpvraag of aanbod te plaatsen. We hebben nu acht plekken in gemeente Zutphen waar inwoners terechtkunnen voor hulp. Met een aantal organisaties zijn we in gesprek om ook daar een WeHelpen balie te realiseren. Daarnaast zoeken we nog vrijwilligers om nieuwe balies te kunnen bemensen, zoals in Wooncentrum de Polbeek*. Zo ontstaan er dit jaar nog meer WeHelpen plekken in gemeente Zutphen.”

Waar kan ik terecht?
Iedereen kan de Vrijwilligerscentrale bezoeken (Oude Bornhof 47a) tijdens openingstijden (maandag t/m donderdag van 9.00 – 15.00 uur en vrijdag 09.00 – 13.00 uur)
Daarnaast op de steunpunten in de wijk:
dinsdag 11.00 – 13.00 uur in de Bibliotheek in Zutphen
woensdag 10.15 – 12.15 uur in het pand aan de Weg naar Laren 59 (in 2016 was dit op dinsdagmiddag)
donderdag 14.00 – 16.00 uur in Waterkracht (Ruys de Beerenbrouckstraat 106).

Ixta Noa stelt hun Praktijkhuis aan Stationstraat 1 op maandag van 09.00 – 12.00 uur open.
Sutfene biedt een WeHelpen balie aan op woensdag van 09.00 – 12.00 uur in het Warnshuus in Warnsveld.
Spgcz heeft op woensdag van 10.00 – 12.00 uur bij St. Elisabeth (Geweldigershoek 39) een inloopspreekuur gecombineerd met een WeHelpen balie.
De WeHelpen balie van Cornerstone is open op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur (behalve vakanties) in Het Lighthouse (Troelstralaan 45). Verder kunnen mensen op andere momenten ook wel binnenlopen bij Cornerstone; bijvoorbeeld dinsdagochtend!

Daarnaast worden er regelmatig presentaties over WeHelpen bij verschillende organisaties of instellingen gegeven, u bent van harte welkom om deze te bezoeken!

Vrijwilligerscentrale en WeHelpen
WeHelpen is een landelijk initiatief dat de gemeente Zutphen graag wil stimuleren in de regio. Hierbij heeft de Vrijwilligerscentrale Zutphen de coördinerende rol gekregen. Het verbinden van vrijwillige inzet sluit naadloos aan bij de uitgangspunten van de Vrijwilligerscentrale.

Patricia Withagen, wethouder gemeente Zutphen, zegt het volgende over WeHelpen: “WeHelpen.nl is een prachtig initiatief, omdat inwoners op een gemakkelijke manier elkaar kunnen helpen. Via de website leg je eenvoudig contact wat de drempel verlaagt om hulp te vragen en aan te bieden.”

Projectcoördinator Melinda Stroeve vult verder aan: “In september 2015 zijn we gestart met een aanjaagteam. Een enthousiaste groep mensen die WeHelpen een warm hart toedragen. Samen denken we na over verdere bekendheid van WeHelpen maar geven ook informatie en advies. Denk aan diverse activiteiten, presentaties en trainingen. In het aanjaagteam zitten: Algemene Hulpdienst Zutphen/Warnsveld, gemeente Zutphen, Humanitas, Ixta Noa, PMO (Platform Maatschappelijke Ondersteuning), Stichting platform gehandicapten & chronisch zieken, Sutfene, Vrijwilligerscentrale Zutphen en Wijkteam Noordveen.”

Meer informatie nodig of aanmelden als vrijwilliger?
Neem dan contact op met Melinda Stroeve; projectcoördinator WeHelpen Zutphen, telefoon 0575 596 296 of e-mail zutphen@wehelpen.nl U kunt bij haar terecht met al uw vragen over WeHelpen.

Weet u al hoe gemakkelijk u iemand kunt helpen via WeHelpen? Bekijk de animatiefilm en help mee!

 

 

 

Medipoint biedt veiligheid aan inwoners Zutphen

Medipoint/Sensire heeft haar winkel in het Gelre ziekenhuis in Zutphen beschikbaar gesteld als ontmoetingsplek voor mensen die elkaar via Wehelpen.nl voor het eerst willen ontmoeten. Door het kennismakingsmoment in de winkel te laten plaatsvinden, wordt een ‘veilige’ plek geboden voor een eerste contact. WeHelpen gelooft in informele zorg, burenhulp en nabuurschap op een nieuwe, eigentijdse manier. Via de website kunt u aanbieden of vragen, maar een onbekende voor het eerst ontmoeten is best spannend. U weet nog niet of het ook klikt. Daarom adviseert het platform om zo’n moment op neutraal terrein te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de bibliotheek, een wijkcentrum of bij Medipoint/Sensire in Zutphen dus.
WeHelpen displayWeHelpen.nl
WeHelpen gelooft in informele zorg, burenhulp en nabuurschap op een nieuwe, eigentijdse manier. Daarvoor biedt de coöperatie wehelpen.nl aan mensen aan die hulp nodig hebben en mensen die hulp willen bieden. Wehelpen.nl verbindt deze mensen, biedt hen de mogelijkheid hun steentje bij te dragen en daagt iedereen uit deel te blijven nemen in de samenleving. WeHelpen is betrokken en zorgzaam, betrouwbaar en vol vertrouwen. WeHelpen zet met de website wehelpen.nl in op wederkerigheid: iedereen kan van waarde zijn voor een ander en kan een ander helpen in raad of daad. Zo draagt WeHelpen bij aan een samenleving waarin elkaar helpen vanzelfsprekend is. Binnen WeHelpen werkt een klein team aan het uitbouwen van dit netwerk en deze beweging.

Oprichters
Coöperatie WeHelpen is er voor iedere inwoner van Nederland om hulp aan elkaar en met elkaar te delen via de website www.wehelpen.nl. De coöperatie is opgericht door Achmea, BureauVijftig, CZ, Menzis, PGGM, Rabobank, The Caretakers en VitaValley. De leden van WeHelpen en hun achterban brengen gezamenlijk een krachtige, nationale beweging op gang rondom informele zorg en burgerparticipatie. Een beweging van, voor en door mensen die willen helpen of hulp willen vragen.

Meedoen met WeHelpen?
Een account aanmaken is gemakkelijk: u hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna u een aantal gegevens invult over uzelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Daarna kunt u gelijk gaan helpen of om hulp vragen. Meedoen aan WeHelpen is gratis en voor iedereen. Meld u vandaag nog aan!

Maar u heeft geen computer of internet? Of bent daar niet zo handig in?
We beseffen dat niet iedereen even handig is met een computer of beschikking heeft over een computer. Daarom zijn er WeHelpen balies georganiseerd. Op diverse plekken in gemeente Zutphen kunt u meer informatie krijgen en ondersteuning om met WeHelpen aan de slag te gaan.