Jan Ligthart krijgt kinderen in beweging met nieuw speeltoestel

Op de schoolpleinen van de openbare Daltonbasisschool Jan Ligthart spelen vanaf woensdag 2 oktober leerlingen niet ‘zomaar’ meer een potje voetbal. De Zutphense school is klaar voor de start voor serieus sportonderwijs en opent om 8.30 uur officieel de ‘Freeplayer’: een uniek speeltoestel, waarmee kinderen kunnen voetballen, basketballen, korfballen, volleyballen, tennissen en badmintonnen.

Met de Freeplayer wil de Jan Ligthart sporten en bewegen extra onder de aandacht brengen van haar leerlingen. Directeur Chris Merkx: “Dit schooljaar zijn we gestart met een continurooster. Kinderen zijn nu vier dagen in de week van 8.30 tot 14.00 uur op school. Het pauzemoment, tussen 11.30 en 12.15 uur, willen we gebruiken om leerlingen te stimuleren meer te bewegen. Met onze Freeplayer, die we hebben kunnen aanschaffen dankzij subsidie van de gemeente Zutphen, kunnen leerlingen kwalitatief goed, vaak en gevarieerd sporten.”
Merkx zoekt daarbij samenwerking met de sportverenigingen in de buurt van de school aan de Leeuweriklaan. “We willen met ons sportieve aanbod leerlingen stimuleren om lid te worden van een sportvereniging. En wij vinden het belangrijk om kinderen lekker te laten bewegen en dit onder hun aandacht te brengen.” Daartoe beschikt de Jan Ligthart eveneens over nieuw lesmateriaal, waarmee leerlingen zich zelfstandig kunnen verdiepen in aspecten van verschillende sporten.

Op weg naar meer bewegen op het plein
De komst van de Freeplayer staat symbool voor de professionele manier waarop de leerkrachten van de Jan Ligthart het sporten, spelen en bewegen aanbieden tijdens de pauzes. In een intensieve workshop van leverancier Nijha hebben zij niet alleen leren werken met het speeltoestel, maar ook geleerd hoe ze hun drie pleinen optimaal kunnen inzetten om leerlingen te laten bewegen. Hierdoor kan het team de pleinen iedere pauze optimaal benutten en populaire activiteiten aanbieden om álle leerlingen in beweging te brengen.

Klaar voor de start
De officiële in gebruik name van de Freeplayer valt samen met de start van de Kinderboekenweek, die dit jaar het thema ‘Klaar voor de start’ draagt. Leerlingen van de Jan Ligthart gaan tijdens de kinderboekenweek extra in op het sportieve thema van sport en spel met tal van activiteiten. Zo verzorgt op 8 oktober Bart Jan van der Mark, voormalig prof-volleyballer van het Nederlands team, de gymlessen van groep 3 tot en met 8. Ook andere sportprofessionals zullen leerlingen deze periode extra laten bewegen in en rond school.

U bent van harte uitgenodigd om de activiteiten met de Freeplayer zelf te komen bekijken en woensdag 2 oktober (vanaf 8.15 uur) aanwezig te zijn bij de opening. Meer informatie over onze school vindt u op www.janligthart-zutphen.nl.