Een lees/ leenbibliotheek in onze wijk Noordveen!

In september tijdens de Week van de Wijk 2014 liet wijkbewoonster Nelleke van Keulen zowel aan Perspectief Zutphen als aan Wijkteam Noordveen weten wat haar wens voor de wijk was. Ze had een erg leuk idee, dus er volgden contacten om het idee uit te werken. En dat is gelukt! Nelleke schrijft daar in januari 2015 het volgende over:

 

 

Op de hoek van de Weg naar Laren 53/ Hemonystraat hangt sinds kort een lees/ leenbibliotheek. In het boekenkastje kunnen we mooie boeken stoppen zodat anderen deze kunnen lezen. Je kunt er ook boeken uithalen om ze zelf te lezen of om eruit voor te lezen.

Heb je weleens een boek gelezen waarvan je denkt: jeetje, dit zou iedereen moeten lezen?

Of een spannend boek waarmee je zelf uren zoet bent geweest en dit ook een ander gunt?

Stop het dan in het boekenkastje aan de Hemonystraat en neem een ander, verrassend boek mee naar huis.

lees-leenbibliotheek NoordveenHet kastje is absoluut geen dumpplaats voor oninteressante boeken die je al jaren in huis hebt; breng die maar naar de Kringloop. Maar wel  voor boeken die ook anderen kunnen inspireren en boeken die jou kunnen inspireren. Ook kinderboeken en mooie tijdschriften zijn van harte welkom!

Het idee van een lees/ leenbibliotheek is niet nieuw: in talloze grote steden bestaan al boekenkastjes in de vorm van een lees/ leenbibliotheek. En er wordt heel wat geruild, ingezet en opgehaald. En dit alles “om niet”. Zelf zag ik dergelijke boekenkastjes bij een jachthaven en op een speelveld in Den Haag en raakte geïnspireerd om zoiets ook aan de zijkant van mijn huis te maken. In De Stentor stond laatst een artikel dat ook in Zutphen al een paar kastjes geplaatst zijn. Nu dus ook in onze wijk. Doe er je voordeel mee en laten we er met ons allen van genieten.

Nelleke van Keulen

 

—————————————————– UPDATE APRIL 2015 ————
Hallo mede-wijkbewoners,
op verzoek van enkele buurtbewoners zijn er enkele “spelregels” toegevoegd aan de leen- en leesbibliotheek Weg naar Laren/ Hemonystraat. Ik hoorde dat het voor wijkbewoners “een hele stap” is om “zomaar” een boek te lenen, hoewel dat nu juist de bedoeling van dit bibliotheekje is, welke inmiddels boordevol mooie boeken staat. En het is gratis voor iedereen! Ook is het deurtje wat bijgeschaafd, want met de vorst zette deze uit en kon moeilijk geopend worden. Dus nu is ie weer spik en span voor de lente. Geniet ervan!
Nelleke van Keulen
————————————————————————————————–