Cafetaria Goldenbelds eerste dementievriendelijke onderneming in Zutphen! (+filmpje)

Via veel kanalen is erover te lezen en als Werkgroep Dementievriendelijk Noordveen zijn we er trots op te mogen laten weten: Cafetaria Goldenbelds is eerste dementievriendelijke onderneming in de Gemeente Zutphen.

Woensdag 1 maart 2023 heeft wethouder Jasper Bloem de sticker ‘Dementievriendelijke onderneming’ uitgereikt aan Nick en Mandy Goldenbeld. Het bijbehorende certificaat en een mooi bos bloemen maakten de uitreiking extra feestelijk. En dat verdienen deze sociale ondernemers. Echte ambassadeurs voor een dementievriendelijke samenleving, volgens Freek Jansen, voorzitter van de regionale afdeling Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland.

Samen met een enthousiast team runnen Nick en Mandy Cafetaria Goldenbelds in de wijk Noordveen. Ze zijn erg betrokken bij de wijk en vinden het belangrijk dat er aandacht is voor dementie, zowel tijdens het werk in de cafetaria alsook in het privéleven van de teamleden. Daarom hebben ze met bijna het gehele team de ‘GOED omgaan met dementie’ trainingen gevolgd. Eerst online en aansluitend een dagdeel op de nabij gelegen locatie Woonzorgcentrum ‘de Polbeek’ (aangesloten bij de Werkgroep Dementievriendelijk Noordveen). Er zijn zodoende altijd meerdere medewerkers aanwezig die de GOED-methode kunnen toepassen. Zij weten dat het belangrijk is om iemand met dementie zo lang mogelijk de kans te geven zelf te beslissen. Ze nemen de regie niet over maar kijken wat ze voor de persoon kunnen betekenen. De letters van GOED zijn hierbij een ezelsbruggetje en staan voor: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel.

TV Gelderland bracht eind maart bij snackbar Goldenbelds de dementievriendelijke menukaarten in beeld. Lees hier meer en kijk het filmpje: In deze snackbar kun je dementievriendelijk snacken – Omroep Gelderland (gld.nl). Voor de gehele opname/uitzending van 29 maart, klik hier en bekijk het 3e item.

Heeft u interesse om ook dementievriendelijk te gaan ondernemen? Aanmelden voor (informatie over) een training GOED Omgaan met dementie in de wijk Noordveen kan via noordveenzutphen@gmail.com. Geïnteresseerde ondernemers die gevestigd zijn in andere wijken in Zutphen of in Warnsveld kunnen contact opnemen via info@zutphen.nl.

Op deze manier wordt de kennis over dementie en omgaan met mensen met dementie binnen de Gemeente Zutphen vergroot en blijven we werken aan een dementievriendelijke samenleving.

Maar uiteraard helpt Alzheimer Nederland ook graag bedrijven in andere gemeenten om dementievriendelijk te gaan ondernemen: Stuur een berichtje via oostgelderland@alzheimervrijwilligers.nl of neem telefonisch contact op met onze secretaris Koos van der Hulst 06 1351 4411. Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderlandhttp://www.samendementievriendelijk.nl/…/goed-omgaan…

Meer lezen over deze dementievriendelijke onderneming in Noordveen en/of foto’s bekijken van de uitreiking op 1 maart 2023? Kijk online op (één of meer van) de volgende pagina’s:

Leden van de Werkgroep Dementievriendelijk Noordveen vertellen over waarom zij de sticker Dementievriendelijk hebben aangevraagd voor cafetaria Goldenbelds in Zutphen, voorafgaand aan de uitreiking ervan op 1 maart 2023.

De werkgroep dementievriendelijk Noordveen is een samenwerkingsverband bestaande uit vrijwilligers van Wijkteam Noordveen en organisaties in Noordveen: Dementienetwerk Zutphen-Lochem-Vorden e.o., Gemeente Zutphen, Perspectief Zutphen, Sensire (de Lunette) en Zorggroep Sint Maarten (de Polbeek). Deze werkgroep is de aanjager van het dementievriendelijk maken van de wijk Noordveen. Samen wordt gekeken wat hier voor nodig is. Contact: wijkteamnoordveen@gmail.com.