Aanpakgroep 1-dag-niet kijkt terug op geslaagde actiedag

Aan de actiedag 1-dag-niet Noordveen op 11-12-14 ging nogal wat vooraf. In de wijk werd een ‘aanpakgroep’ opgericht, bestaande uit wijkbewoners, ondersteund door politie en Stichting Stadsonderneming Zutphen die het initiatief had genomen voor het organiseren van actie in Zutphen en Warnsveld. Ook de media werd betrokken bij het organiseren van de actie.

Sandra, één van de mensen uit de aanpakgroep 1-dag-niet Noordveen vertelt over haar ervaringen: Zij woont in de buurt Polbeek.

Aanpakgroep

Een mooi woord “AANPAKKEN”, ik als beeld denker zie meteen beweging. En dat was er in Noordveen beweging voor 1 dag niet. Knippen en plakken, gebogen over tafel met de wijkagenten, het wijkteam en de aanpakleden samen. De één geeft de ander pakt aan. En dat is misschien ook de essentie van samen wonen in een wijk. Samen leven in een wijk. Wie niet aanpakt heeft niets om uit te pakken. Wie niet geeft zal niet ontmoeten.

De voorbereidingen voor 1dagniet: foto voor in de krant

De voorbereidingen voor 1dagniet: foto voor in de krant

Ik zal als aanpak lid vooral terugdenken aan hoe dicht betrokken ik even was met de mensen die zo dicht bij mij wonen en waarvan ik het bestaan niet kende. Ik leerde meer over de geschiedenis van de Polbeek, hoe je vroeger gewoon je achterdeur los kon laten staan en hoe je nu bij schemering alles hermetisch af sluit. Veiligheid moet nu vanuit materialen komen waar we vroeger elkaar een veilig gevoel gaven.
Zo belde ik aan bij een oudere dame, het was koud en waaide en toen ik vertelde waar ik al 16 jaar woonde vroeg ze me even binnen. Boven de tafel hingen haar kleinkinderen het was er warm op allerlei manieren. Ze wees me een stoel deed de lamp aan pakte haar bril en ging tegenover mij aan tafel zitten. Het waren mijn laatste 2 huizen in de straat dus ik nam even een moment voor deze bijzondere vrouw. Ik vertelde waarom ik bij haar kwam en liet haar de bewaarkaart zien. Met belangstelling luisterde ze naar mijn verhaal in een huis smaakvol versiert met de eerste kerstverlichting vertelde ze me ze hoe ze zich veilig voelde in de wijk, hoe haar kinderen in de buurt woonde en hoe ze altijd op de buurman kon rekenen. Ik schat haar tegen de 80 maar jong van geest. We praatte nog wat over en weer en toen moest ik toch echt weer gaan. “Wat goed dat je dit doet, ik zal de poster voor je ophangen en de kaart goed bewaren”. Bij de deur constateerde ze dat er te weinig lichtjes in de heg zaten, ze moest haar schoonzoon nog maar even vragen er wat meer in te hangen. Met een glimlach stond ik al weer bij de volgende en laatste deur. Ik realiseerde me wederom dat we een rijke wijk zijn niet zo zeer rijk in geld maar meer rijk aan een diversiteit aan bewoners met verhalen en liefde voor het reeds geleefde leven in deze wijk.

1dagniet 2014 bewaarkaart 7 manieren inbrekers ontmoedigen

1dagniet 2014 bewaarkaart 7 manieren inbrekers ontmoedigen

Aanpakken kan op vele manieren maar de beste manier blijft de persoonlijke manier, ik zie jou en jij ziet mij. En dat is precies de bedoeling als we van 1 dag niet Altijd niet willen maken.

Met twee leerlingen van het ROC ga ik de wijk in. In de Auto hebben we allemaal spullen verzameld van de kringloop en gelabeld met de tekst: ik ben gestolen breng me naar de COOP. Op gekke plekken in de wijk zetten we de voorwerpen op straat. We vragen ons af of met zal slagen en of we alles terug zullen krijgen. De meningen zijn verdeeld en ik voel vooral een kinderlijke spanning in me op borrelen. Zal het lukken giechel giechel. Bij terugkomst blijkt het eerste voorwerp al terug gebracht en we kijken elkaar lachend aan. De warme chocomelk en de heerlijke koeken van de COOP worden door de vinders genuttigd en we maken een praatje over diefstal en veiligheid. En dan staat er ineens een heel klein ventje met een enorme koffer. Hij verteld aan de agent waar hij de koffer heeft gevonden en hoe raar het is dat die zomaar op straat stond. Met een sticker van de politie en een paar mooie bouwplaten komt hij binnen warme chocolademelk halen en een koek. Aan het eind van de middag zijn alle 16 voorwerpen teruggebracht door bewoners en kinderen hebben we met elkaar gepraat over inbraak en ervaringen gedeeld. Geslaagd? Ik zeg JA!

Warme chocolademelk en info 1dagniet in Coop

Warme chocolademelk en info 1dagniet in Coop

Meer ervaringen van deelnemers 1-dag-niet Noordveen zijn (binnenkort) elders op deze website te lezen.