Aanpak 1DagNiet Zutphen door Interpolis beloond

De aanpak 1DagNietZutphen is door Interpolis beloond met de 2e prijs in de prijsvraag ‘Hoe ben jij inbrekers te slim af?”.

Stichting Stadsonderneming Zutphen mocht zodoende op 19 januari 2015 in Tilburg haar prijs aannemen van minister Opstelten, die de prijsuitreiking deed.

De jury vindt de Zutphense aanpak een goed voorbeeld van hoe je inwoners actief betrekt bij hun woonveiligheid en hoe je dat samen met politie en gemeente doet. Het filmpje dat Interpolis over Zutphen maakte, kunt u hier bekijken. Het filmpje is opgenomen in de wijk Noordveen.

De prijs bestaat uit € 1.000,- aan preventiemiddelen. Daarvoor zijn 40 exemplaren Kozijn op Slot aangekocht. Een simpele en goedkope oplossing voor de beveiliging van draai- of kiepramen. Ze zijn voor € 10,- per stuk (inclusief 50% korting) te koop bij de winkeliers Adema (Laarstraat) en Dullaert (Nieuwstad).

Daarnaast reikte Interpolis een gratis buurtpreventiecheck uit. Deze wordt besteed in de wijk Noordveen.

Tijdens de evaluatie van 1DagNiet Zutphen, op 22 januari in het DWK-gebouw, werd aan de aanwezigen (mensen van Stadsonderneming Zutphen, Gemeente Zutphen, politie Zutphen en natuurlijk bewoners die voor hun wijk actief waren in een aanpakgroep 1DagNiet) ook het bord getoond dat Stichting Stadsonderneming Zutphen van Interpolis mocht ontvangen. Een goede bestemming voor dit bord wordt nog gezocht, zie https://www.facebook.com/1dagnietzutphen.

De aanwezigen hopen dat de actie voor woonveiligheid en tegen inbraak van 1DagNiet 2014 een vervolg mag krijgen in 2015. Er is nagedacht over op welke manier(en) dat zou kunnen op basis van de opgedane ervaringen in de verschillende wijken van Zutphen en in Warnsveld.

In Noordveen is het niet gebleven bij de actieweek in december 2014, er lopen begin 2015 nog enkele onderdelen van de actie in december door. U kunt bijvoorbeeld nog steeds de enquête op de website invullen. Ook is er nog materiaal beschikbaar waarmee in 2015 nog gewerkt zou kunnen worden, zoals de bewaarkaart met tips om inbrekers te ontmoedigen en contactgegevens van organisaties in de wijk waar je signalen aan kunt doorgeven. Maar ook staat men open voor heel andere en nieuwe ideeën rondom het thema woonveiligheid. Wilt u helpen en/of meedenken, of zelfs helpen organiseren, mail dan nu naar wijkteamnoordveen@gmail.com.

De evaluatie werd afgesloten met een gezellige borrel, waarvoor ook burgemeester Gerritsen en wethouder Oege Bosch uitgenodigd èn gekomen waren. Ook de bezorgers van de raamposters 1DagNiet Noordveen waren voor de afsluiting uitgenodigd, vanwege hun grote inzet tijdens de voorbereidingen van 1DagNiet in Noordveen. Enkelen van hen blijven ook in 2015 betrokken.